Meningitis

Meningitis je upala moždanih ovojnica (meninga) i kralježnične moždine. Najčešći uzroci meningitisa su bakterijske i virusne infekcije.

Postoji više vrsta meningitisa, a najčešći su akutni virusni i bakterijski te subakutni i kronični meningitis. Najteži od njih je akutni bakterijski meningitis, koji se mora odmah liječiti, kako bi se spriječila trajna oštećenja.

Najčešće meningitis uzrokuju bakterije kao što su meningokok i streptokok. Meningitis se u skoro 70 % slučajeva javlja kod djece mlađe od 5 godina. Virusni i bakterijski meningitis se može prenijeti kašljem, kihanjem ili bliskim kontaktom.
Simptomi meningitisa

Kod male djece simptomi meningitisa su manje predvidljivi. Glavni simptomi uključuju letargiju, vrućicu, razdražljivost, smanjen apetit, pospanost, povraćanje i grčeve u tijelu.

Kod odraslih, meningitis može uzrokovati:

    upalu dišnih puteva
    glavobolju
    promijenjeno stanje svijesti
    vrućicu
    ukočenost u vratu
    napadaje
    osjetljivost na jako svjetlo
    pospanost
    letargiju
    mučninu
    smanjen apetit

Kod bakterijskog meningitisa se simptomi obično razvijaju vrlo naglo.
Liječenje meningitisa

Meningitis se liječi u bolnici, a lijekovi se preporučuju ovisno o uzročniku. Kod bakterijskog meningitisa se koriste antibiotici, koji nisu djelotvorni u liječenju virusnog meningitisa. Također, mogu biti potrebni i drugi lijekovi za liječenje sekundarnih simptoma, kao što su edem mozga, šok i epileptični napadi.
Komplikacije kod meningitisa

Kod meningitisa je vrlo važno odmah reagirati i potražiti liječničku pomoć. Ako se ne liječi, meningitis može uzrokovati oštećenje mozga, gubitak sluha, gubitak vida, slabost udova i padavicu.

Izvor: Krenizdravo.rtl.hr