Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira nenormalno niska razina šećera u krvi (glukoze), glavnog izvora energije potrebnog vašem tijelu.

Hipoglikemija je obično povezana s liječenjem dijabetesa. Međutim, niz uvjeta, mnogi od njih rijetko, može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi kod osoba koje ne boluju od dijabetesa. Hipoglikemija nije sama po sebi bolest, već pokazatelj zdravstvenog problema.

Liječenje uključuje brze korake kako bi se razina šećera u krvi vratila u normalan raspon od 3,9 – 6,1 mmola po litri; bilo s visokim udjelom šećera u hrani ili lijekovima. Dugotrajno liječenje zahtijeva prepoznavanje i liječenje temeljnog uzroka hipoglikemije.

Uzroci hipoglikemije

Hipoglikemija nastaje kada razina šećera u krvi (glukoze) padne prenisko. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi, a najčešće je nuspojava lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa.

Tijekom probave, vaše tijelo razgrađuje ugljikohidrate iz hrane – kao što su kruh, riža, tjestenina, povrće, voće i mliječni proizvodi – u različite molekule šećera. Jedna od tih molekula šećera je glukoza, glavni izvor energije za tijelo. Glukoza se apsorbira u krvotok nakon obroka, ali to se ne može dogoditi bez pomoći inzulina – hormona koji luči gušterača.

Ako niste jeli nekoliko sati, razina šećera u krvi pada, te drugi hormon gušterače, glukagon, signalizira jetri oslobađanje glukoze natrag u krvotok. Tako se održava normalna razina šećera u krvi do sljedećeg obroka.


Hipoglikemija kod osoba bez šećerne bolesti je mnogo rjeđa. Uzroci mogu uključivati:

Lijekovi – određeni lijekovi mogu uzrokovati hipoglikemiju, osobito kod djece ili osoba sa zatajenjem bubrega.
Pretjerana konzumacija alkohola – može uzrokovati blokiranje pravilnog rada jetre.
Teške bolesti – teška oboljenja jetre, poput hepatitisa, mogu uzrokovati hipoglikemiju. Poremećaji u radu bubrega tijekom liječenja, mogu uzrokovati nepravilno izlučivanje lijekova, a samim time i utjecati na razinu glukoze u krvi zbog nakupljanja istih. Dugotrajno gladovanje, u poremećajima prehrane (anoreksija), može također dovesti do hipoglikemije.
Prekomjerna proizvodnja inzulina – rijedak tumor gušterače (inzulinom) može izazvati hiperprodukciju inzulina, što rezultira hipoglikemijom.
Hormonski nedostaci – određeni poremećaji nadbubrežne žlijezde i hipofize mogu rezultirati nedostatkom ključnih hormona koji reguliraju proizvodnju glukoze. Djeca s takvim poremećajima su sklonija hipoglikemiji nego odrasle osobe.
Hipoglikemija nakon obroka

Hipoglikemija se obično događa kada dugo ne jedete (ako ste u stanju gladovanja), ali to nije uvijek slučaj. Ponekad se ona javlja i nakon obroka, jer tijelo proizvodi više inzulina nego je potrebno. Takva vrsta hipoglikemije se naziva reaktivna, a najčešća je kod ljudi koji su imali operaciju želuca.

Simptomi hipoglikemije

Vaše tijelo i mozak trebaju stalnu opskrbu šećerom kako bi funkcionirali ispravno. Ako razina glukoze postane preniska, javlja se hipoglikemija, a može izazvati ove znakove i simptome:

Lupanje srca
Umor
Blijeda koža
Neodlučnost
Anksioznost
Znojenje
Glad
Razdražljivost
Peckanje oko usta
Plakanje tijekom spavanja
Pogoršanje stanja hipoglikemije može uključivati ove znakove i simptome:

Zbunjenost i abnormalno ponašanje; nemogućnost završavanja rutinskih zadataka
Vizualni poremećaji (zamagljen vid)
Napadaji
Gubitak svijesti
Liječenje hipoglikemije

Početno liječenje hipoglikemije uključuje podizanje razine šećera u krvi. Ono, naravno, ovisi o simptomima. Rani simptomi se obično mogu ukloniti konzumiranjem 15 do 20 grama brzodjelujućih ugljikohidrata. To su namirnice koje se lako pretvaraju u šećer u tijelu, poput bombona, voćnih sokova, bezalkoholnih pića ili pak tableta glukoza. Namirnice koje sadrže masnoće ili bjelančevine nisu dobri tretmani za hipoglikemiju, jer proteini i masnoće mogu usporiti apsorpciju šećera.

Kada se razina šećera u krvi vratila u normalu, važno je imati snack ili mali obrok, koji može pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi. To također pomaže tijelu napuniti zalihe glikogena koje su mogle biti iscrpljene tijekom hipoglikemije.

Ako je lijek uzrok hipoglikemije kod vas, liječnik će vam vjerojatno predložiti promjenu lijeka ili njegove doze.

Kod tumora na gušterači jest najčešće potrebno njegovo kirurško uklanjanje. U nekim je slučajevima potrebno i djelomično uklanjanje gušterače.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr