Ophthalmia electrica

Definicija: Ophthalmia electrica (danas najčešće upotrebljavani termin) je povreda očiju naneta ultraljubičastim zracima, koji dovode do površnih oštećenja epitela rožnjače i vežnjače.

Etiologija: Ove povrede izazivaju ultraljubičasti zraci, koji pripa­daju nevidljivom kratkotalasnom delu spektra. Ovi talasi emituju se prilikom zavarivanja metala električnim lukom ("švajsovanje"), pri odbijanju sunčeve svetlosti sa snežnih površina na visokim plani­nama ("snežno slepilo"), pri odbijanju sunčeve svetlosti sa morske površine i pri zračenju kvare lampom.

Klinička slika: Subjektivno, neposredno posle posmatranja svetb-snog izvora, koji emituje ultraljubičaste zrake, ne osećaju se nikakve tegobe. Prve tegobe počinju da se javljaju posle latentnog perioda od 4-6 časova. Sastoje se u nadražajnom trijasu: fotofobija, epifora i ble-farospazam. Karakteristika ovih povreda je da su uvek zahvaćena oba oka, da su bolovi izuzetno jaki i da je nadražajni trijas ekstremno jako ispoljen. Povređeni ne može da otvori oči.


Objektivnim pregledom na biomikroskopu konstatuje se "izbo-ckanost" čitave površine rožnjače ali i zelenkasto tačkasto preboja-vanje površine rožnjače i bulbarne vežnjače fluoresceinom (Slika 30). To je znak da je došb do deskvamacije epitela rožnjače i vež­njače i da su ogoljeni senzitivni nervni završeci koji dolaze skoro do svake epitelne ćelije. Otuda i tako jak bol, posebno pri treptanju i draženju tih ogoljenih nervnih završetaka, a otuda i jak blefarospa-zam, fotofobija i epifora.

UV zraci, inače, slabe su prodorne moći tako da dublji defovi oka ostaju intaktni.

Komplikacije: Komplikacije kod povreda oka UV zracima veoma su

Dijagnoza: Bolesnika dovode obično u ponoć kod lekara i to dvoji­ca držeći ga pod ruku. Latentni period ispoljavanja znakova povreda je "krivac" za ovo kasno javljanje lekaru. Zbog tog istog latentnog perioda bolesnik je zbunjen i često ne može da identifikuje uzrok svo­jih nevolja. Karakteristična klinička slika sa nadražajnim trijasom i lačkastim bojenjem fiuoresceinom površine rožnjače na oba oka, dovoljna je iskusnom oftalmologu da odmah postavi dijagnozu. Potvrda bolesnika da je u toku dana radio na aparatu za autogeno zavarivanje bez zaštitne maske, boravio na sunčanoj planini ili na moru bez zaštitinih sunčanih naočara ili, bio u prostoriji sa uključe­nom kvare lampom, samo potvrđuje dijagnozu.

Diferencijalna dijagnoza: Slične simptome kao i oftalmija elektri­ka mogu dati i površna strana tela rožnjače ili vežnjače. To treba znati te zato svakog bolesnika sa znacima oftalmije elektrike treba pregledati i u smislu postojanja stranog tela. Međutim, kod postoja­nja stranog tela rožnjače ili vežnjače povreda i simptomatologija obično su jednostrane.

Lečenje: Ovi bolesnici veoma su zahvalni za lečenje. Treba se samo pomučiti i prstima im otvoriti čvrsto stisnute kapke i u oko ukapati neki od lokalnih anestetika (1% tetracain, 1% novesin). Već posle minut-dva bolovi će prestati, bolesnik će sam otvoriti oči i biće presrećan što vidi. U tom trenutku njemu lekar izgleda kao čarob­njak koji mu je povratio vid

Nakon toga bolesniku se u oči ukapava uljani rastvor vitamina A i antibiotika radi pospešivanja reepitelizacije, sprečavanja sekun­darne bakterijske infekcije i da bi se smanjilo trenje između ranja-vih površina vežnjače i rožnjače. Ista terapija bolesniku se propisu­je i za kućno lečenje u trajanju od oko dva-tri dana. Za to vreme doći će do potpune reepitelizacije rožnjače i vežnjače i proces će se zavr­šiti restitutio ad integrum. U toku ta dva-tri dana bolesniku se savetuje da boravi u zamračenoj prostoriji zbog postojeće fotofobije.

Izvor: simptomi.rs