Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza često se naziva i bolest poljupca jer se virus koji uzrokuje mononukleozu prenosi putem sline odnosno poljupca, kašlja, kihanja ili prilikom dijeljenja posuđa, hrane ili pića s nekim tko ima mononukleozu.

Međutim, mononukleoza nije zarazna kao neke infekcije, kao što su obična prehlada ili gripa.

Ova bolest najčešće zahvaća mlade osobe i djecu, kod kojih često prolazi neprepoznata i bez ikakvih simptoma.

Ako imate mononukleozu, važno je da budete oprezni kako ne bi došlo do komplikacija, kao što je proširena slezena. Odmor i konzumiranje dovoljno tekućine su ključ oporavka.

Simptomi mononukleoze

Znakovi i simptomi mononukleoze mogu uključivati:

    Umor
    Opći osjećaj slabosti
    Grlobolja
    Groznica
    Natečeni limfni čvorovi na vratu i izpod pazuha
    Natečeni krajnici
    Glavobolja
    Kožni osip
    Meka, otečena slezena

Virus ima period inkubacije od oko četiri do šest tjedana, iako kod male djece to razdoblje može biti i kraće.

Simptomi kao što su groznica i upala grla obično se smanje u roku od nekoliko tjedana, no umor, povećani limfni čvorovi i otečena slezena mogu trajati nekoliko tjedana duže.
Uzroci mononukleoze

Uzrok mononukleoze je Epstein-Barr virus. Bolest obično nije jako ozbiljna i rijetko se javlja kod odraslih zato što su je većina njih već bila izložena virusu te je stekla otpornost. Oni su imuni i neće dobiti mononukleozu opet.

Liječenje mononukleoze

Ne postoji specifična terapija za liječenje infektivne mononukleoze. Antibiotici ne djeluju protiv virusnih infekcija, stoga liječenje uglavnom uključuje mirovanje i konzumiranje što više tekućine.
Lijekovi

Povremeno, streptokona infekcija prati upalu grla od mononukleoze. Također, može se razviti i sinusna infekcija ili upala krajnika (angina). U tim slučajevima, liječnik može preporučiti liječenje antibioticima za te prateće bakterijske infekcije.

Amoksicilin i ostali derivati penicilina se ne preporučuju za osobe s mononukleozom jer postoji opasnost od razvijanja osipa. Osip, međutim, ne mora nužno značiti da ste alergični na antibiotik. Ako je potrebno, liječnik može preporučiti druge antibiotike za koje je manje vjerojatno da će uzrokovati osip.

Kortikosteroidi mogu olakšati neke od simptoma, kao što su teško oticanje grla i krajnika. Liječnik vam može propisati kortikosteroidne lijekove, kao što je prednizon.

Samoliječenje

Osim puno mirovanja, ovi koraci mogu pomoći u ublažavanju simptoma mononukleoze:

    Pijte puno vode i voćnih sokova – tekućina pomaže smanjiti temperaturu i bolove u grlu i spriječiti dehidraciju.
    Lijekovi bez recepta – mogu pomoći u ublažavanju bolova ili groznice
    Isperite grlo sa slanom vodom – učinite to nekoliko puta dnevno za ublažavanje upale grla. Pomiješajte pola žličice soli u otprilike dva decilitra tople vode i isperite grlo.
    Pričekajte sa sportom i drugim aktivnostima – većina znakova i simptoma mononukleoze prolazi u roku od nekoliko tjedana, no prerani povratak aktivnostima može povećati rizik od recidiva ili komplikacija poput puknuća slezene. Pričekajte najmanje mjesec dana prije povratka bilo kakvim intenzivnim aktivnostima.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr
Photo YUmama