Pankreatitis

Pankreatitis je upala gušterače. Gušterača proizvodi enzime koji pomažu u probavi te hormone koji pomažu regulirati način na koji vaše tijelo obrađuje šećere.

Pankreatitis se može pojaviti kao akutni- što znači da se pojavljuje iznenada i traje danima. Također, može se javiti i kao kronični- koji traje godinama.
Za blage slučajeve pankreatitisa liječenje nije potrebno. Međutim, kod teških slučajeva može doći do po život opasnih komplikacija.
Uzroci pankreatitisa (upale gušterače)

Pankreatitis nastaje kada se probavni enzimi, proizvedeni u gušterači, aktiviraju unutar same gušterače, što uzrokuje oštećenja organa.

Tijekom normalne probave, inaktivirani enzimi gušterače se kreću kroz kanale iz gušterače prema tankom crijevu, gdje postaju aktivni i pomažu u probavi. Kod pankreatitisa, ti se enzimi aktiviraju dok su još u gušterači. To uzrokuje da enzimi iritiraju stanice gušterače te dovodi do upale i znakova i simptoma povezanih s pankreatitisom.

Uzastopnim napadajima akutnog pankreatitisa može dovesti do oštećenja gušterače, a samim time i do kroničnog pankreatitisa. Tada gušterača počinje gubiti svoju funkciju, a njeno loše funkcioniranje može uzrokovati probavne probleme i dijabetes.

Pankreatitis ima mnogo uzroka, a uključuju:

    Alkoholizam
    Žučni kamenci
    Abdominalna kirurgija
    Određeni lijekovi
    Pušenje cigareta
    Cistična fibroza
    Obiteljska povijest pankreatitisa
    Visoka razina kalcija i triglicerida u krvi
    Različite infekcije
    Ozlijede trbuha
    Rak gušterače

Simptomi pankreatitisa (upale gušterače)

Znakovi i simptomi pankreatitisa mogu varirati, ovisno o kojoj se vrsti radi.

Znakovi i simptomi akutnog pankreatitisa su:

    Bol u gornjem dijelu trbuha
    Bolovi u trbuhu koji se šire na leđima
    Bolovi u trbuhu koji se pojačavaju nakon jela
    Mučnina i povraćanje
    Znakovi i simptomi kroničnog pankreatitisa su:
    Bol u gornjem dijelu trbuha
    Nenamjerno gubljenje na težini
    Masna, smrdljiva stolica

Liječenje pankreatitisa (upale gušterače)

Tretmani za liječenje pankreatitisa obično zahtijevaju hospitalizaciju pacijenta. Nakon stabiliziranja stanja u bolnici i stavljanja upale pod kontrolu, liječnici mogu liječiti osnovni uzrok pankreatitisa.

Početni tretmani koji će vam pomoći u kontroliranju upale te vam omogućiti da se osjećate bolje ponajprije uključuju post. Potrebno je prestati jesti nekoliko dana kako bi se dala prilika gušterači da se oporavi. Nakon toga, možete početi piti tekućinu te jesti laganu hranu. S vremenom, možete se vratiti na svoju normalnu prehranu.

Pankreatitis može uzrokovati vrlo jaku bol. Liječnik vam može propisati lijekove protiv bolova.

Koliko dugo ćete ostati u bolnici ovisi o vašoj situaciji. Neki se ljudi brzo oporave, dok se kod drugih razviju komplikacije koje zahtijevaju dulje bolničko liječenje.

Kao što je već navedeno, potrebno je liječiti uzrok pankreatitisa. Tako liječenje može uključivati operaciju žuči ili gušterače. Nadalje, liječenje ovisnosti o alkoholu, odnosno liječenje svih gore navedenih simptoma koji uzrokuju pankreatitis.

Kronični pankreatitis može zahtijevati dodatne tretmane, ovisno o situaciji. Osim lijekova protiv boli, u smanjenju iste ponekad se to riješava operacijom koja blokira živce koji šalju signale boli iz gušterače do mozga. Nadalje, liječnici propisuju enzime gušterače u obliku tableta koji pomažu tijelu u obradi hranjivih tvari koje jedete.

Dakako, potrebna je i promjena u prehrani. Kod kroničnog pankreatitisa potrebna je lagana, namasna prehrana bogata hranjivim tvarima.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr