Krvarenje - Hemoragija


 
Uslijed ozljede krvne žile (arterije, vene ili kapilare) dolazi do isticanja krvi iz krvožilnog sustava. Smanjenje volumena krvi u opticaju dovodi do slabije opskrbe tkiva kisikom, sniženja glukoze i elektrolita u stanicama.
Uslijed nedostatka kisika dolazi do postepenog odumiranja stanica, ozlijeđena osoba pada u nesvijest, dolazi do razvoja šoka i na kraju ozlijeđeni umire. Cilj bi nam trebao biti zaustaviti hitno krvarenje i staviti ga pod kontrolu, smanjiti i spriječiti razvoj šoka kao i spriječiti razvoj infekcije.

Tehnike zaustavljanja krvarenja:
01. Izravni pritisak na ozljedu
02. Elevacija ili podizanje
03. Pritisak na arterije
04. Postavljanje poveske

Izravni pritisak
Pazeći na osobnu sigurnost i zaštitu (zaštitne rukavice) pritisnite ozlijeđeno mjesto koje krvari postavljajući na nju sterilnu kompresu i držite dok se krvarenje ne zaustavi. Ako nemate pri ruci sterilnu gazu, pritisnite samo s vašom rukom obučenom u rukavice. Napravite kompresivni zavoj tako da na sterilnu gazu postavite neodmotani zavoj i postavite zavoj preko toga. Povežite tako da krvarenje stane ali ispod ozljede morate imati prisutan puls.

Elevacija ili podizanje
Elevacija ili podizanje ozlijeđenog ekstremiteta izvodi se usporedo s izravnim pritiskom na ozljedu. Podignuti se treba samo ozlijeđeni dio koji krvari. Ako imamo na ozlijeđenom ekstremitetu prijelom ili strano tijelo ovu tehniku ne bi smjeli izvoditi. Ne bi smjeli primjenjivati ovu tehniku ni  kada imamo ozlijeđenu kralježnicukao i kod sumnje na ozljedu.

Pritisak na arterije
Ako nismo uspjeli zaustaviti krvarenje pomoću ovih tehnika trebali bi primjeniti tehniku pritiska na arterije. To izvodimo tako da arteriju pritiščemo na kost i time zaustavljamo krvarenje.
Glavna mjesta za pritisak na arterije su:
  • temporalna arterija
  • maksilarna arterija
  • arterija subklavija
  • karotidne arterije
  • brahijalna arterija
  • ulnarna arterija
  • radijalna arterija
  • femoralna arterija
  • poplitealna arterija
  • arterija tibialis posterior
  • arterija dorsalis pedis
Pritisak se izvodi kažiprstom i srednjim prstom dok na femoralnu arteriju moramo napravti pritisak dlanom ruke. Kada pritiščemo arteriju na vratu (karotidnu) pritisak vršimo samo na jednoj strani. Puls ispod ozljede ne bi smio biti prisutan a krvarenje bi trebalo prestati.
Hitni transport ili pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Postavljanje poveske
Povesku ćemo postaviti ako nijednom drugom tehnikom nismo uspjeli zaustaviti krvarenje. Mjesto postavljanja mora biti što bliže ozljedi i tako da bude između ozljede i srca. Na ozljedu postavimo sterilnu kompresu i zatim stavimo povesku. Mora biti širine najmanje 5 cm a umjesto poveske nam može poslužiti i manžeta tlakomjera koji napušemo dok krvarenje ne stane, trokutasta marama ili remen za hlače. NA papiru napišemo vrijeme postavljanja poveske i postavimo na vidljivo mjesto. Povesku ne smijemo popuštati niti prekriti. Odmah transportirati.



(hitnapomoc.net)